Om Underværket Randers

Underværket er byens ’folkehus’ med caféer, koncerter, åben scene, markeder, foredrag, teaterforestillinger og et nyåbnet keramikværksted – hver måned med nyt på programmet.

I huset er der i alt 23 lejemål, der rummer et spændende miks af foreninger, forretninger og organisationer, fx lydstudie, atelier, teaterskole, kreativ workshop, vinimport m.fl.

Bi-Underværker er Underværkets egen bi-gård på taget, her høster vi den lækreste by-honning to gange om året, som du kan købe i sekretariatet på 1. sal.

Underværket er etableret i år 2000 og består af to bygninger samlet af en overdækket gade, hvor du altid er velkommen til at slå dig ned. Er vejret til det, kan du lægge vejen forbi Frk. Jensens Gård, der ligger bag Underværket, og plukke friske krydderurter til eget forbrug.

Aktiviteter

På 1. sal afholdes kurser, debatskabende arrangementer, stand-up, filmvisning, koncerter, undervisning i dans og teater og meget mere. Her er der også mulighed for at leje flere forskellige lokaler til alt fra private fester og virksomhedsarrangementer til teaterforestillinger, konferencer og koncerter.

Blues og Jazz skal høres på Underværket! Året rundt afholdes livekoncerter med håndplukkede bands, arrangeret af henholdsvis Bluesnight Randers og Randers Jazz.

Tjek vores kalender for at se udvalget af vores aktiviteter.

Sådan startede det

1993:Ideen opstod på græsrodsplan via Kulturkælderen og byggede på princippet om, at mennesker med forskellige baggrunde og forskellige sprog kan skabe noget meningsfyldt sammen – og derigennem lære sproget, der så giver dem et yderligere skub hen imod et godt liv og arbejdsliv i Danmark.

1997: 503 ansøger EU-programmet om støtte til bypilotprojekter (Urban Pilot Projects), 26 får støtte. Underværket, som det eneste danske projekt – vi får 17 mio. kroner. I 2010 er Underværket et af tre projekter, der er overlevet.

1998: Poul Jeberg bliver ansat som daglig, og sekretariat etableres 1. september 1998.

2000: 14. oktober 2000 åbner Underværket dørene. Formålet er at forbedre beskæftigelsesmuligheder for etniske minoriteter via handel, kultur, kunsthåndværk, iværksætteri og byudvikling. Grunden er doneret af Randers Kommune. Huset blev bygget og drevet de første tre år for midler fra EU.

2003: Underværket er en selvejende institution, et almennyttigt, nonprofit og foretagende, der formår at skabe en sund forretning med plads til både at vedligeholde og udvikle stedet til gavn for mangfoldigheden.

Underværket har indgået kontrakt om køb af 100% certificeret strøm. Det vil sige den leverede elektricitet er produceret på vand og medfører derfor ikke forøget udledning af drivhusgasser som f.eks CO2.

Handel med grøn elektricitet er dokumenteret med oprindelsesgarantier, der udstedes i henhold til bekendtgørelse om oprindelsesgaranti fot VE-elektricitet BEK nr. 1 og bekendtgørelse om deklaration af elektricitet til forbrugerne BEK nr. 1147 og Rådet direktiv 2011/77/EF af 27. september 2001 om fremme af elektricitet produceret fra vedvarende energi-kilder inden for det indre marked for elektricitet.

Verdo A/S fører regnskab med de handlede oprindelsesgarantier, og regnskaberne er underlagt selskabernes eksterne revision.