Underværket

Underværket

Underværket er en kulturel byggeplads – forstået på den måde, at huset konstant er i bevægelse som kultur- og handelshus med cirka 600 arrangementer om året.

Underværket er et handelshus med en overdækket gade, hvor der ofte er markeder, som Plademessen for de vinylglade og Byt til Nyt for genbrugsfolket.

Ring eller skriv, hvis du har en god idé til en ny aktivitet i Overdækket Gade.

I dagtimerne kan du handle i tørvejr ved slagteren, den økologiske vinmand og Juniq Mode og 2hand med et stort udvalg af dametøj og accessoires.

Om torsdagen og i weekenden hos den tamilske købmand. Galleri Bjæk v/Kenneth Rasmussen, der selv sidder i galleriet, hvor han fremviser og sælger sine kunstværker.

Skønne caféer og byens bedste shawarma-bar. Hos Café Jens Otto serveres der god mad og drikke fra morgen til aften – flere gange om året garneres med musikunder-holdning. Vandpibecaféen byder fx på snacks, cocktails og champagne og holder åbent hver aften for gæster over 18 år. Frisklavede shawarmaer og gode frokosttilbud hver dag fra kl. 11 ved Shawarma Xpress

Blues og Jazz skal høres på Underværket! Hele året afholdes livekoncerter med håndplukkede bands arrangeret af hhv. Bluesnight.dk og Jazzens-Venner.dk – Tjek event-kalenderen eller tilmeld dig nyhedsbrevet, så du er opdate-ret med alle Underværkets koncerter.

I Underværket kan du leje flere forskellige spændende lokaler til alt fra private fester og virksomhedsarrangementer til teaterforestillinger og koncerter. Desuden er det muligt at booke tid i vores musikøvelokale, som er indrettet til formålet. Læs mere

 

Hold på Underværket dækker over teater, salsa, ballet, street dance, bræt- og figurspil samt vægttabs-kurser, der afvikles i lokalerne på 1. sal og 2. salg henover ugen. Derudover kan man komme i Lyttelab, som er åben rådgivning for unge, der har brug for nogen at tale med.

Integration er en del af Underværkets DNA, siden etablering i år 2000 har en stabil procentdel på mellem 25 og 33 procent af lejerne i huset været af anden etnisk herkomst end dansk. Såvel bestyrelse som daglig leder er involverede og aktive inden for kultur- og integrationsområdet. Sekretariatet udvikler og skaber kreative projekter omkring integration, senest med bogud-givelse af ’25 år efter – En beretning om exjugoslaverne i Randers’, integrationsprojektet ’Vild med Dansk’  og ’Sæt dig selv i en kasse’ en del af festivalen 100 % Fremmed? 

Skøjtebanen på Jens Otto Krags Plads, foran Underværket, summer af liv og glade skøjteprinser og -prinsesser fra december til marts måned. 

Frk. Jensens Gård bugner af duftende krydderurter, sprøde rabarber og grønne planter fra tidligt forår til sent efterår. 

Sådan opstod det

URBAN PILOT PROJECT SINCE 1998

1993: Ideen opstod på græsrodsplan via Kulturkælderen og byggede på princippet om, at mennesker med forskellige baggrunde og forskellige sprog kan skabe noget meningsfyldt sammen – og derigennem lære sproget, der så giver dem et yderligere skub hen imod et godt liv og arbejdsliv i Danmark.

1997: 503 ansøger EU-programmet om støtte til bypilotprojekter (Urban Pilot Projects), 26 får støtte. Underværket, som det eneste danske projekt– vi får 17 mio. kroner. I 2010 er Underværket et af tre projekter, der er overlevet.

1998: Poul Jeberg bliver ansat som daglig, og sekretariat etableres 1. september 1998.

2000: 14. oktober 2000 åbner Underværket dørene. Formålet er at forbedre beskæftigelsesmuligheder for etniske minoriteter via handel, kultur, kunsthåndværk, iværksætteri og byudvikling. Grunden er doneret af Randers Kommune.  Huset blev bygget og drevet de første tre år for midler fra EU.

2003: Underværket er en selvejende institution, et almennyttigt, nonprofit og foretagende, der formår at skabe en sund forretning med plads til både at vedligeholde og udvikle stedet til gavn for mangfoldigheden.

HUSET

Der er 24 lejemål i Underværket, se Underværkere link. Forhør dig om ledige kontor- og butikslokaler – kontakt os, hvis du leder efter et godt sted at være med din forretning eller forening.

Vi har 4 lokaler samt Overdækket Gade, som udlejes ud til alle mulige formål fra konfirmationer til konferencer og koncerter. Læs mere

1874 grundlagde bogtrykker J.C. Rye Randers Dagblad en avis, der nåede at eksistere i Randers i mere end 100 år, indtil den måtte lukke i 1976.

Randers Dagblad havde adresse i Østergade 8. Gårdsiden af bladhuset vendte ud mod Stemannsgade.

Den lange bygning, som eksisterer den dag i dag, går under navnet ’Trykkeribygningen’ og udgør hele østsiden af Underværket. Kilde: historiskranders.dk

Mod vest strækker ’Skibet’ sig – en rå betonbygning, der er opført i 1999 og forbundet med ’Trykkeriet’ via den tagoverdækning og gangbroer.

Gamle, lokale elmetræer udgør gulvet i ’Gaden’, hvor endevæggen mod syd danner en kulturhistorisk stenmur. Stenene repræsenterer mange forskellige kulturer og fortæller en historie om dem, som har hugget, bagt, støbt eller brugt dem.

STEMANNSGADE

Underværket er placeret i Stemannsgade, der har navn efter, Carl Gustav Wilhelm Heinrich Stemann, kongevalgt borgmester i Randers fra 1885 til 1899. Kilde: Randers Amtsavis, 24.04.19, artikel skrevet af John Jensen og Mathilde Storvang, Randers Stadsarkiv

Stemannsgade

BESTYRELSEN

BESTYRELSEN FOR DEN SELVEJENDE INSTITUTION UNDERVÆRKET 2018

Formand: Christian Krogh, udpeget af Visit Randers

Næstformand: Svend Thøgersen, udpeget af Erhverv Randers

  • Bjarne Jørgensen, valgt af lejerne
  • Mia Søholm Halskov, valgt af lejerne
  • Naza Grabic, udpeget af De Etniske Foreninger i Randers
  • Arne Erikslev, udpeget af Randers Byråd
  • Fatma Cetinkaya, udpeget af Randers Byråd