Om Underværket Randers

Om Underværket Randers

Underværket er en kulturel byggeplads, forstået på den måde, at huset konstant er i bevægelse med mere end 550 arrangementer årligt og kulturprojekter i alle størrelser og farver. Herunder f.eks. Urban-haven, Frk. Jensens Gård, Ordets dag, Folkemødet Randers og meget mere. Fra december til marts har Underværket siden 2002 stået for drift af Skøjtebanen Randers med mere end 23.000 glade skøjtende i vinterhalvåret.

Underværket er placeret i Stemannsgade, der har navn efter, Carl Gustav Wilhelm Heinrich Stemann, kongevalgt borgmester i Randers fra 1885 til 1899.

Forretninger og restauranter

I Underværket finder du en overdækket gade, hvor der ofte er markeder, som Pladebørs for de vinyl-glade og Byt Til Nyt for genbrugsfolket. 

Den overdækkede gade i Underværket Randers

Café Jens Otto summer af liv fra tidligt til sent, ligesom en af byens bedste shawarmabarer Shawarma Xpress. Randers Vandpibecafé byder på snacks cocktails og champagne hver aften, til gæster over 18 år.
Du kan finde en oversigt over forretninger og restauranter i Underværket her.

Aktiviteter

Kort over aktiviteter i Underværket RandersPå 1. sal afholdes kurser, debatskabende arrangementer, stand-up, filmvisning, koncerter, undervisning i dans og teater og meget mere. Her er der også mulighed for at leje flere forskellige lokaler til alt fra private fester og virksomhedsarrangementer til teaterforestillinger, konferencer og koncerter.
Blues og Jazz skal høres på Underværket! Året rundt afholdes livekoncerter med håndplukkede bands, arrangeret af henholdsvis Bluesnight Randers og Randers Jazz.
Tjek vores kalender for at se udvalget af vores aktiviteter.

Sådan startede det

Oversigt over lande der har modtaget støtte fra EU1993: Ideen opstod på græsrodsplan via Kulturkælderen og byggede på princippet om, at mennesker med forskellige baggrunde og forskellige sprog kan skabe noget meningsfyldt sammen – og derigennem lære sproget, der så giver dem et yderligere skub hen imod et godt liv og arbejdsliv i Danmark.

1997: 503 ansøger EU-programmet om støtte til bypilotprojekter (Urban Pilot Projects), 26 får støtte. Underværket, som det eneste danske projekt– vi får 17 mio. kroner. I 2010 er Underværket et af tre projekter, der er overlevet.

1998: Poul Jeberg bliver ansat som daglig, og sekretariat etableres 1. september 1998.

Tegning af bygningen Underværket

2000: 14. oktober 2000 åbner Underværket dørene. Formålet er at forbedre beskæftigelsesmuligheder for etniske minoriteter via handel, kultur, kunsthåndværk, iværksætteri og byudvikling. Grunden er doneret af Randers Kommune.  Huset blev bygget og drevet de første tre år for midler fra EU.

2003: Underværket er en selvejende institution, et almennyttigt, nonprofit og foretagende, der formår at skabe en sund forretning med plads til både at vedligeholde og udvikle stedet til gavn for mangfoldigheden.