Dokumentarfilm om klimaudfordringen

Date

aug 20 2020
Expired!

Time

19:00 - 21:00

Cost

kr. 70,- + gebyr unummererede pladser

Filmevent med oplæg og visning af The Condor & The Eagle

Filmevent med oplæg og visning af “The Condor & The Eagle” (90 min)

The Condor & The Eagle
Instruktører: Clement og Sophie Guerra
Underværket, store sal, torsdag den 20. august, kl. 19:00

Dokumentarfilmen The Condor & The Eagle havde premiere på San Diego International Filmfestival 19. oktober 2019 og har været med til at sætte international fokus på en bevægelse, der har stået på i flere år.

Filmen følger en lille flok indfødte fra henholdsvis staten Alberta i Canada og fra Houston, USA. Hele deres liv har disse mennesker været i kamp med de store olie-koncerner, der konstant har lagt deres land øde og har brugt økonomiske muskler og decideret vold og mord, for at skabe plads til rørledninger. Men de miljømæssige konsekvenser efter den ukontrollerede udvidelse af pipelines er nu så udtalt, at det ikke kun er indfødte, der er direkte påvirkede, og bevægelsen er nu udvidet til også at omfatte hvide aktivister.

En sammenslutning af forskellige samfund for at nå et fælles mål

Som reaktion på den fortsatte udvidelse af olieledninger fra nord og sydpå gennem sydamerikanske jungler tager 4 indfødte fra nord på en interkontinental rejse til Amazonas for at samle stammer i regnskoven i en fælles front mod oliemagnaterne. Det er denne rejse man følger i denne dokumentar. En opstand på fantastisk vis ledet af kvinder for at redde Moder Jord.

 Der er et gammelt ordsprog: “When the eagle of the North and the condor of the South fly together, Indigenous peoples will unite the human family.” Her har vi ørnen fra nord, der tager ned og møder condoren i syd. I Amazonas møder de ”minga” – et koncept der lokalt betyder sammenslutning af forskellige samfund for at nå et fælles mål – et mål der ikke kan opnås uden samarbejde.

 Via optagelser fra de frodige jungler i amazonen i Ecuador og Peru, farverige panamerikanske kulturer i Vancouver, Alberta, Canada og indianerreservater i Oklahoma, USA, får man glimt af ekstraordinær skønhed i både natur, steder og i oprindelige kulturer og mennesker. Og vi får indsigt i den bevægelse og alliance, der nu breder sig omkring i verden; Peru, Ecuador, Paris, Washington og New York. En forbrydelse mod Moder Jord er en forbrydelse mod menneskeheden…

Asser er biolog og afdelingsleder i Randers Regnskov, med ansvar for formidling, naturbevarelse og forskning.

Asser Øllgaard fortæller om sin barndom og sine personlige oplevelser i Ecuador 

I forbindelse med filmen er der besøg af Asser Øllgaard. Asser er biolog og afdelingsleder i Randers Regnskov, med ansvar for formidling, naturbevarelse og forskning. Han har boet et par år i Ecuador som barn og skrev desuden speciale om Kichwa-indianerne i den ecuadorianske del af Amazonas, og boede i denne sammenhæng hos dem i halvanden måned. Randers Regnskov havde tæt samarbejde/tilknytning til Kichwa-indianerne, men dette blev imidlertid afbrudt, grundet indblanding fra netop oliemagnater.

Inden filmen vil Asser berette denne historie, og naturligvis beskrive det naturbevarende arbejde Randers Regnskov fortsat udfører i Ecuador.

Billetter a kr. 70,- plus gebyr kan købes på Yourticket.dk

 

Filmeventen indgår i rækken af aktiviteter omkring Lyd- og fotoudstillingen med Daniel Rye, Mens vi venter, der åbner 8. august 2020 kl. 13.

Lyd og fotoudstilling
Lyd og fotoudstilling med Daniel Rye.

Daniel følger en familie, som lokalt kæmper med uforudsigeligt vejr, tørke og oversvømmelser. I Randers kæmper vi lokalt med de selvsamme udfordringer – uforudsigeligt vejr og oversvømmelser efter skybrud. Daniel sætter spot på, at vi alle er i samme båd. Familien, han følger i Afrika, dog i en sådan grad, at de har stor risiko for at blive en del af de 250 mio. klimaflygtninge, som internationale nødhjælpsorganisation CARE vurderer, vil være en realitet i 2050.

Mennesker flygter fra ustabilt vejr over hele verden. Orkaner og skovbrande i USA,

oversvømmelser på lave Stillehavsatoller og tørke i store dele af Afrika, Asien og

Sydamerika.

Det er langsomme, næsten usynlige katastrofer, der i sidste ende kommer til at

have en stor påvirkning på vores liv her i Danmark, når folk bliver presset til at flygte.